1 Aralık 2016 Perşembe

Göbete


Göbete tarifimi vermeden önce, bu yemek hakkında bilgi vermek isterim. Bir tatar böreği olan göbete günümüze gelene kadar   değişik şekillerde yapılmış ve araştırmalarıma göre çok değişik tarifler ortaya çıkmış. Kıymalısı veya tavuklusu olduğu gibi hamuru mayalı ve mayasız olarak da yapılabiliyor. Anneme özgü bu tarifi annemin elleriyle ve anlatımıyla, yapım aşamalarını fotoğraflarla, sizlerle paylaşmak istiyorum.




     Malzemeler: 

  • 1/2 kilo un
  • 2 yumurta(birinin sarısı böreklerin üstüne sürülecek)
  • tuz
  • yoğurmak için ılık su
  • 1 çay bardağı sıvı yağ(açılan hamurları biraz yağlamak için)
     İç malzeme:
  • 1 tane bütün tavuk
  • 2 adet kuru soğan( biri tavuk haşlama suyuna konacak)
  • 2 adet havuç (biri tavuk haşlama suyuna konacak)
  • tuz, karabiber
  • 3-4 su bardağı tavuk suyu (pişen hamurları tavuk suyu ile ıslatmak için)



Yapılışı: İlk önce tavuğu haşlıyoruz. Tavuğu temizleyip güzelce yıkıyorum tencereye yerleştiriyorum. İçine temizlenmiş bir kuru soğan ve havucu da koyarak pişiriyorum. Kemiklerinden dökülecek kıvama gelince ocağı kapatıyorum. Biraz ılınınca etlerini kemiklerinden ayırıp tavuk suyunu süzerek pişen böreklerin üzerine dökmek için hazırlıyorum. Ayrılan tavuk etlerinin içine küp şeklinde doğradığım 1 soğanı ve yine küp şeklinde doğradığım bir havucu az yağ ile kavurarak etlerle birleştiriyorum. Karabiber ve tuzunu da katarak iç malzemeyi hazırlıyorum.




Hamuru hazırlamak için: unu, yumurtayı, tuzu ve aldığı kadar suyla kulak memesi yumuşaklığında iyice yoğurarak özlü bir hamur yapıyorum. 1 saat kadar dinlendiriyorum.




Dinlenmiş hamuru ceviz büyüklüğünde bezelere ayırıp her birini pasta tabağı ölçüsünde(ince olmak kaydıyla)açıyorum. Açtığım hamurun üstünü az sıvı yağ ile yağlıyorum içine tavuklu malzemeden koyarak yukarıda resimde görüldüğü gibi hamurun kenarlarından toparlıyorum. Yağlanmış tepsiye sıralayıp üstlerine yumurta sarısı sürüyorum...180 dereceye ayarlanmış önceden ısıtılmış fırına koyuyorum, nar gibi kızarana kadar pişiriyorum. Fırından çıkan böreklerin üstüne hazırladığım et suyunu dökerek tekrar fırına koyuyorum. 6-7 dakika daha fırında tutarak fırını kapatıyorum. Sıcak sıcak yeneceği için hemen sevdiklerime ikram ediyorum.






Afiyet olsun

1 yorum:

  1. Çok leziz bir yemeğe benziyor. Denemek için sabırsızlanıyorum.
    Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...