Bazı klasik tatlar vardır: Yaparsınız yersiniz sanki hiç yememiş gibi tekrar yaparsınız, bir daha yaparsınız farklı bir tarif duyarsınız yine yaparsınız... Ispanaklı börek de öyle.. Her evin baş tacı olmuş, bir çok çeşidi ile tadına doyulmayan enfes börek. Bu defa ıspanaklı böreğin iki değişik tarif ve sunumu ''benim elimden'' sizler için... Gelelim nasıl yapıyorum'a
Malzemeler:
- 2 adet yufka
- 1/2 kg ıspanak
- 150 gram peynir rendesi
- 1 adet kuru soğan
- 1 su bardağı zeytinyağı
- 1 su bardağı yoğurt
- 1 yumurta sarısı
- tuz, karabiber
Nasıl yaptım: Ayıklayıp, doğrayıp bir güzel yıkadığım ıspanakların suyunu iyice süzüp üzerine küçük küp şeklinde doğradığım soğanları ilave ederek elimle biraz ovuyorum. Daha sonra peyniri rende yapıyorum. Karabiberi, tuzu ve zeytinyağının yarısını koyarak karıştırıyorum. Böylece iç malzemeyi hazır ediyorum. Daha sonra yufkalara süreceğim sosu hazırlıyorum. Yoğurdun içine kalan zeytinyağı koyarak çırpıyorum. Düz bir zemine yufkayı yayıyorum üstüne yufkanın her yerine gelecek şekilde sürüyorum. Hazırladığım için yarısını serperek ikinci yufkayı yayıyorum yine sostan sürerek kalan iç malzemeyi yufkanın her yerine gelecek şekilde yayıyorum. Hazırladığım yufkayı çok sıkı yada çok gevşek olmamak kaydıyla rulo sarıyorum. Bir saat kadar dolapta bekletip ikişer parmak kalınlığında keserek pişirme kağıdı serdiğim tepsiye sıralıyorum. Üstüne yumurta sarısı sürerek susam ekiyorum. 200 dereceli önceden ısınmış fırında nar gibi olana kadar pişiriyorum.
Ispanaklı dolama börek için malzemeler:
- 3 adet yufka
- 1/2 kg ıspanak
- 1 adet kuru soğan
- 250 gram kaşar loru peyniri
- tuz, karabiber
- 1 su bardağı süt
- 1 su bardağından iki parmak eksik zeytinyağı
- 1 adet yumurta sarısı
Nasıl yaptım: Ayıklayıp, doğrayıp bir güzel yıkadığım ıspanakların suyunu iyice süzüp üzerine küçük küp şeklinde doğradığım soğanları ekleyerek elimle biraz ovuyorum. Daha sonra lor peyniri ilave ediyorum. Karabiberi, tuzu ve zeytinyağının yarısını koyarak karıştırıyorum. Böylece iç malzemeyi hazır ediyorum. 1 su bardağı süt ve kalan zeytinyağını çırparak sosu hazırlıyorum. Yufkayı düz bir zemine yayıp dörde bölüyorum. Her parça yufkaya hazırladığım sostan sürerek ıspanaklı içi serpiştiriyorum ve rulo sararak bir ucundan başlayarak döndürerek sarıyorum. Diğer yufkaların hepsine aynı işlemi yaparak üstlerine yumurta sarısı sürerek pişirme kağıdı yaydığım tepsiye sıralıyorum. 200 dereceli önceden ısınmış fırında nar gibi kızarana kadar pişiriyorum..
Afiyet olsun
Semra
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder