30 Ocak 2016 Cumartesi

Taş (yassı) Kadayıf

Türk mutfağının olmazsa olmazı miss gibi şerbetli tatlılar... Bilhassa davet sofralarımızda finali yaparlar.. Şerbetli tatlıların çeşidi saymakla bitmez, hepsinin lezzeti ayrı pişirme usulü ayrıdır. Bugün sizlere taş (yassı) kadayıfın hamurunun mayalanması, pişmesi ardından nar gibi kızarıp şerbetiyle buluşmasını, benim elimden nasıl yapıyorum anlatacağım..



     Hamur için malzemeler: 
   Aşağıda verdiğim ölçülerle 10-12 adet kadayıf çıkıyor. Kişiye göre malzemeyi artırabilirsiniz.

  • 1 çay bardağı süt
  • 1 çay bardağı su
  • 1/2 paket ınstand maya
  • 2 çay bardağı un
  • 1 çay kaşığı şeker, bir fiske tuz
   Kızartmak için malzemeler:
  • 2 yumurta
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  Şerbeti için:
  • 2,5 su bardağı şeker
  • 2 su bardağı su
  • 1-2 damla limon suyu
  Süslemek için: Ceviz






   Yapılışı:  Yoğurma kabında unu, tuzu, şekeri ve mayayı karıştırıyorum. Ilık olan süt+su karışımını ilave ederek krep hamurundan biraz daha koyu bir hamur elde ediyorum. Mayalanması için sıcak bir yerde üzerini kapatıp 15-20 dakika bekliyorum..

Yüzeyi yapışmayan bir tavaya, ısındıktan sonra kepçe yardımı ile  aralıklı olarak koyarak, yayıp düzeltiyorum. Kadayıfların sadece bir yüzünü pişirip tavadan alıyorum.




Alttaki resimde gördüğünüz gibi



Kızartmak için yağı tavaya koyuyorum, çırpılan yumurta karışımına bulayıp orta ısıda her iki tarafını kızartıyorum..





Şerbeti için 2,5 su bardağı şeker ile 2 su bardağı suyu 15-20 dakika kısık ateşte kaynatıyorum 1-2 damla limon sıkarak ocağı kapatıyorum.. Böylece şerbetin  koyulaşmasını sağlıyorum.. Şerbetin soğuk olması gerekiyor onun için önceden hazırlıyorum.





Kızaran kadayıfları hemen şerbete atıp arkalı önlü bulanmasınıp sağlıyorum. 1-2 dakika tutup şerbetten çıkarıyorum. Servis tabağına alıp aralarına ceviz serpiyorum. Sonra da afiyetle sevdiklerime ikram ediyorum.






Afiyet olsun


Semra

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...