26 Ocak 2016 Salı

Kıymalı pide

Kıymalı pide sevmeyen yoktur, hepimiz sıcacık fırından yeni çıkmış içi yumuşak dışı çıtır çıtır olmuş bir pideye nasıl hayır diyebiliriz. Kıymalı yada kaşarlı bazen de kuşbaşılı, hatta vejeteryanlar için mantarlı pideler yapmak mümkün hemde evlerimizde.. Hadi o zaman hemen anlatayım da sizler de kendi pidenizi istediğiniz malzemelerle evinizde yapın eviniz miss gibi koksun, yanında bol köpüklü miss ayranı da unutmayın.




   
Malzemeler:

  • 1 kilo un
  • 1 su bardağı ılık süt
  • 1 su bardağı ılık su
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1.5 paket ınstand maya
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı şeker
    

     Kıyması için:
  • 1/2 kg az yağlı kıyma
  • 3 adet kuru soğan
  • 3-4 adet taze sivri biber
  • 4-5 adet domates (yada yazdan hazırladığınız domates rendesi olabilir)
  • 1 demet maydanoz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • Tere yağı (fırndan çıkan pidelere sürmek için)



  Yapılışı: 
  1. Tuz, maya ve şeker ile karıştırdığım unu yoğurma kabına  aldıktan sonra orta kısmını havuz gibi açıyorum.
  2. Hazırladığım unun içine azar azar, karışım yaptığım ılık su+ılık süt+sıvı yağ ile yoğurmaya başlayorum.
  3. Kıvam alana kadar yoğurduğum hamuru, unlanmış mutfak tezgahı üzerine alıyorum ve avucumun içiyle bastırarak yoğurmaya ve mayayı aktif hale getirmeye devam ediyorum.
  4. Özleşen hamuru üzerini kapattıktan sonra oda sıcaklığında, 40 dakika kadar bekletiyorum.
  5. Pidenin kıymalı iç harcını hazırlamak için; kuru soğanı küçük küpler halinde kesiyorum. Mutfak robotu kullanabilirsiniz.  Ortadan ikiye kesip, çekirdeklerini çıkardığım sivri biberleri, domatesi ve maydanozu katarak tuzunu, karabiberini de ilave ederek  birbirleriyle iyice karışmasını sağlıyorum.
  6. Mayalanan pide hamurunu 15 eşit parçaya böldükten sonra her bir hamur bezesini unlanmış mutfak tezgahı üzerinde, bir merdane yardımıyla uzunlamasına açıyorum.
  7. Yaklaşık 30 cm. uzunluğunda açtığım hamur parçalarının orta kısmına  kıymalı iç harcı yayıyorum. 
  8. İçi kıymalı harçla dolu olan  pideleri, üzerine yağlı kağıt serdiğim fırın tepsisine alıyorum. Kabarma paylarını da düşünerek mümkün olduğunca aralıklı yerleştirmeye çalışıyorum.
  9.  Hazırladığım pidelerin üzerine  bir fırça yardımıyla tereyağı sürüyorum.
  10. Hazırladığım pideleri, önceden ısıtılmış 200 derece fırında 10-12 dakika, üzerleri kızarana kadar pişiriyorum.
  11. Arzuya göre; fırından çıkan sıcak pidelerin üzerine tereyağı sürüp, dilimledikten sonra servis ediyorum. 



Peynirli pide yapmadan olur mu hiç diyorum ve bu sefer kıyma yerine, açtığım hamurun ortasına tulum peyniri dilimleri koyarak fırında pişiriyorum.





Afiyet olsun


Semra

.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...