14 Kasım 2015 Cumartesi

Pilavlı Tas Kebabı

Tas kebabını ilk  pişiriyor olmam açıkçası beni biraz yordu.. Her zaman annem yapar biz yeriz. Çok da güzel yapar lezzetine doyum olmaz. Blogda ''Tas Kebabı'' da olsun isteğimden dolayı annemden aldığım tarifle ve içimdeki müthiş heyecanla pişirmeye koyuldum, pişirirken de lezzeti ve görüntüsü nasıl olacak diye meraklandım. Lezzeti güzeldi aile fertleri tarafından beğenildi ama bundan sonraki pişirdiğim tas kebaplarını daha da güzel yapacağım kesin... Şimdi nasıl yaptım sizlere de anlatayım..



     Malzemeler:

  • 1 kilo et (Kuzu eti veya süt dana)
  • 1 adet soğan
  • 1 adet havuç
  • 1 adet domates
  • 1 yemek kaşığı salça
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 2-3 diş sarımsak
  • 1 çay bardağı zeytinyağı veya tereyağı
  • Karabiber
    Pilav için malzeme:
  • 2 su bardağı pirinç
  • 3 su bardağı etin suyu
  • 1 yemek kaşığı tereyağı (miktarı artırabilirsiniz)
  • 1 su bardağı haşlanmış nohut, tuz, karabiber miktarı arzuya göre.
Yapılışı: Eti güzelce yıkıyorum ve delikli kevgirde suyunu süzülmeye bırakıyorum. Suyu süzülen etleri başka bir kaba alıyorum. Soğanı, domatesi, havucu  küçük küp  şeklinde doğrayıp  salça, sarımsak ve yağı ilave ediyorum. (sarımsaklar bütün olmalı)
Tuzu ve karabiberi de ilave ederek bütün karışımı harmanlıyorum... Yemeği pişireceğim tencereden daha küçük  başka bir kaba harmanladığım malzemeyi koyarak bastırıyorum. Aşağı resimde görüldüğü gibi...
   


Dibinin tutmaması için de etleri koruma amaçlı patates dilimleri yerleştiriyorum.



Hazırladığım kabı tencereye ters çevirip üzerine bir ağırlık koyuyorum.(taş olabilir ben öyle yaptım)  Yarıya gelecek  kadar su ilave ederek tencerenin kapağını kapatıp pişirmeye başlıyorum. 2-2,5 saat kısık yada orta  ateşte pişiriyorum.(Yemeğin kaynama sesine dikkat edin) Etin piştiğini anlamak için tası hafif kaldırıp kontrol ediyorum. Piştiğine emin olunca, aşağıda anlatacağım şekilde pilavı pişiriyorum..

Pilavın yapılışı: Pirinci 1 saat önceden sıcak su ve bir miktar tuz ile ıslatıyorum. Pişirdiğim etin içindeki kalan suyunu pirinç ölçtüğüm bardak ile ölçerek pilav suyunu hazırlıyorum. 3 bardak su olmalı, şayet et suyu az ise  normal su ile tamamlıyorum. Pişen et tasını hiç oynatmadan 3 bardak et suyu+su olacak şekilde tekrar tencereye döküyorum. Sıcak su ile ıslattığım pirinçleri bol su ile birkaç kere yıkıyorum. Bu sırada tenceredeki pilav suyu kaynamaya başlayınca sudan süzdürerek aldığım pirinçleri et tasının kenarlarına salıyorum. Ara ara karıştırarak pirinçlerin suyunu almasını sağlıyorum. Pirinçler suyunu alınca haşlanmış nohutlarını ilave ediyorum ve bir miktar tereyağı kızdırıp pilavın üzerine döküyorum. Üzerine havlu kağıt kapatarak demlenmeye bırakıyorum. 1-2 saat kadar demlendirdikten sonra tası yavaş kaldırarak  kebaplı pilavımı servis ediyorum...

Not: İlk defa yapanlar için biraz meşakkatli ama denemeye değer bir yemek, yaptıkça pratiği kazanılır diye düşünüyorum. 



Afiyet olsun


Semra

























Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...