7 Temmuz 2015 Salı

Etli Hamur Aşı (İçine Komaca)


Bu güne kadar annemle beraber yaptığım tek yemek. İkimizin aynı anda canımızın çektiği 'hadi yapalım' dediğimizde hiç itirazsız kabul ettiğimiz 'etli hamur aşı' bir diğer adı da 'içine komaca' bizim sevdiğimiz gibi ev halkının da hayır demediği, pratiğini sıkça yaparak kazandığımız hatta akrabalarımızı da çağırıp işi daha da büyütüp parti kıvamına getirdiğimiz nam-ı değer yemeğimiz. İşte bugün de yaparken fotoğraflarını paylaştığım bu yemeği annem ve ben nasıl yaptım? sizlere bir bir anlatayım...

Malzemeler:
 Hamur için:  4 Su bardağı un, 1 yumurta, tuz
İçi için :  250 gram kıyma,  1 kuru soğan,  tuz, karabiber.                

Yapılışı:
 
İlk önce hamuru yoğurmakla başlıyorum. Un, yumurta, tuz ve aldığı kadar su ile bir güzel hamur yoğuruyorum. Bir saat kadar dinlenmeye bırakıyorum.                                 


Hamurum dinlenirken ben de kıymayı hazırlıyorum. Kıymaya soğanı rende yapıyorum, karabiber ve tuzu da koyup bir çatal yardımı ile eziyorum. Sonra dinlenen hamuru masamın üzerinde oklava yardımı ile açıyorum. Orta kalınlıkta açılması gerekiyor. Kıymayı kısa aralıklarla hamura diziyorum.


                                                        
Daha sonra hamurun boş kısmını kıymaların üzerine gelecek şekilde attırıyorum, parmak uçlarımla da  keseceğim yerlerini belirliyorum. ( Yukarıda gördüğünüz gibi )



İşte kesilme zamanı. Çok kolaylıkla kestiğim şu aletten, 

her evde olmalı, hanımlara kolaylık...


Temiz bir kâğıda un serpiyorum ve  kestiğim hamurları tek tek bu kâğıdın üzerine alıyorum. Aynı zamanda tencereme su doldurup (yaptığım hamurları alacak kadar) ocağa koyuyorum ve su fokur fokur kaynamaya başladığında yarım çay bardağı sıvı yağ ve tuzu ilave ediyorum (hamurlar birbirine yapışmaması için). Ardından hamurları hoop kaydırıveriyorum kağıt'dan tencereme :) 




biraz sakinleşdikten sonra tekrar başlıyor tenceremdeki şölen ardından miss gibi kokusu yayılıyor evime, hamurlar dirgi fakat pişmiş yenilebilir kıvama geldiler mi ocağı kapatıyorum. Daha sonra hazırladığım kevgire boşaltıyorum hamurları şöyle bir iki defa sallayıp suyunu süzdürüyorum vee oradan da servis tabağıma alıyorum...



Şimdide tereyağ sırası, bol tereyağı iyi olurdu ama ben yağdan kaçtığım için çok fazla kullanmıyorum yine de az sayılmayan kızdırdığım tereyağını hamurların üzerine döküveriyorum, işte o an...



Sarımsaklı ve süzme sayılabilecek kıvamdaki yoğurdum da hazır. Sıra geldi yemeye, tabaklarımıza alıyoruz, yoğurdumuzu döküyoruz üzerine acı biberimizi serpiyoruz sonra annemle  şöyle göz göze bakıyoruz, hımm mükemmel olmuş, bir daha ki arayı çok açmamalıyız der gibi...

Afiyet Olsun

 Semra

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...